duminică, 21 noiembrie 2010

CONTROVERSA DOCUMENTELOR DOVEDITOARE

In ultima perioada presiunea pe acest subiect a devenit insuportabila. Se apropie sfarsitul celor 5 luni prevazute pentru recalculare. Cei care au depus cerere se intreaba daca sa raspunda apelurilor telefonice ale centrelor militare si sa ridice aceste adeverinte , ceilalti daca este cazul sa le solicite.

Sa vedem ce zice controversata HG nr.735/2010:
Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respective

Asadar, prin corelarea prevederile tuturor alineatelor articolului 6 vom constata ca documentele doveditoare se depun in situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar. Mai mult, determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii....
Toata pledoaria si indemnurile pentru solicitarea si depunerea documentelor doveditoare de catre imensa majoritate a pensionarilor care au activat in M Ap.N , MAI sau SRI si , ca urmare, nu au perioade fara date referitoare la venitul lunar realizat dupa parerea mea nu se justifica. Aceste actiuni folosesc adversarilor nostri care ne vor pe toti solicitand cu propria semnatura recalcularea pensiei pe principiul contributivitatii si, implicit, renuntarea la o pensie ocupationala corelata cu soldele activilor.
Cel putin asa descifrez eu, fara studii juridice, prevederile art. 6 din HG 735 / 2010.
IN COCLUZIE, din punctul meu de vedere nu este necesar nici-un demers privind solicitarea documentelor sau ridicarea adeverintelor de catre cei care le-au cerut, cu exceptia celor care au lucrat in cel putin doua dintre cele 3 institutii militare care au case de pensii.
In fond, orice noua decizie de pensie poate fi contestata in termenul legal, prilej de solicitare a veniturilor care au stat la baza stabilirii cuantumului acesteia, urmata de actionarea in instanta a institutiei angajatoare. Fara riscurile interpretarilor de tot felul referitoare la cererea “ beneficiarului “.
Ca sa nu mai vorbim despre realitatea ca ne aflam in perioada de suspendare a acestei hotarari de guvern !