duminică, 21 noiembrie 2010
CONTROVERSA DOCUMENTELOR DOVEDITOARE
Sa vedem ce zice controversata HG nr.735/2010:
Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respective
Asadar, prin corelarea prevederile tuturor alineatelor articolului 6 vom constata ca documentele doveditoare se depun in situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar. Mai mult, determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii....
Toata pledoaria si indemnurile pentru solicitarea si depunerea documentelor doveditoare de catre imensa majoritate a pensionarilor care au activat in M Ap.N , MAI sau SRI si , ca urmare, nu au perioade fara date referitoare la venitul lunar realizat dupa parerea mea nu se justifica. Aceste actiuni folosesc adversarilor nostri care ne vor pe toti solicitand cu propria semnatura recalcularea pensiei pe principiul contributivitatii si, implicit, renuntarea la o pensie ocupationala corelata cu soldele activilor.
Cel putin asa descifrez eu, fara studii juridice, prevederile art. 6 din HG 735 / 2010.
IN COCLUZIE, din punctul meu de vedere nu este necesar nici-un demers privind solicitarea documentelor sau ridicarea adeverintelor de catre cei care le-au cerut, cu exceptia celor care au lucrat in cel putin doua dintre cele 3 institutii militare care au case de pensii.
In fond, orice noua decizie de pensie poate fi contestata in termenul legal, prilej de solicitare a veniturilor care au stat la baza stabilirii cuantumului acesteia, urmata de actionarea in instanta a institutiei angajatoare. Fara riscurile interpretarilor de tot felul referitoare la cererea “ beneficiarului “.
Ca sa nu mai vorbim despre realitatea ca ne aflam in perioada de suspendare a acestei hotarari de guvern !
vineri, 29 octombrie 2010
PARLAMENTUL EUROPEAN nu ne-a uitat
1. “VREM SA MUNCIM” si "APEL LA RATIUNE".
Am primit atunci asigurarile ca petitiile noastre vor ocupa un loc important pe agenda Comisiei parlamentare Euopene, asigurari ce prind roade in aceste zile prin faptul ca:
* . Avem informatii ca respectivele petitii “sunt in lucru””ele fiind date spre studiu si analiza fiecarui parlamentar european, membru al Comisiei;
* Avem dovada ca cele doua documente au fost trimise de catre Parlamentul European presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei cu rugamintea de a se analiza si trimite “Puncte de vedere”.
. Pentru a se redacta si trimite aceste ”Puncte de vedere” documentele au fost difuzate catre membrii Birourilor Permanente, presedintii Comisiilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala si ai Comisiilor de politica externa din Senat si Camera Deputatilor, proces ce se afla in desfasurare in aceste zile.
Ne exprimam deplina incredere in efecte favorabile noua.
Va prezentam continutul celor doua documente.
Col (r) dr. Constatin MONAC
SECRETAR GENERAL AL SCMD
joi, 28 octombrie 2010
Opinia unui fost ministru al apararii nationale
De Ioan Mircea Pascu
Am asistat astazi la un spectacol la care nu imi imaginam vreodata, nici in visele mele cele mai rele, ca voi asista! Este vorba, din pacate, de “sarbatorirea” Zilei Armatei!
Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, am putut da curs invitatiei primite in calitate de fost ministru al apararii, asa ca am participat.
Prima “surpriza” a venit rapid: toti membrii marcanti ai UNPR erau prezenti si imbracati in … uniforme militare!? Si dl. Nicolicea (in grad de locotenent colonel), dar si dnii Marian Sarbu si … Cristian Diaconescu (colonel de justitie militara!?!). Toti erau mandri nevoie mare si isi etalau gradele cu ostentatie.
Eu stiu ca dreptul de a purta uniforma il au doar fostii ofiteri activi, nu si cei din rezerva, si numai daca in ordinul de trecere in rezerva este mentionat expres acest lucru! Se vede ca, in cazul lor, fie nu s-a respectat acest ordin, fie s-a modificat “corespunzator” … Oricum, cred ca prin acest gest – nu l-am vazut pe dl. General (cu doua stele) Ontanu – acest partid nu va scapa de eticheta unei formatiuni militaro-politice, cu tot ce tine de aceast statut, ca sa nu mai spun nimic despre cat ne-am luptat pentru asigurarea controlului civil asupra organismului militar, pentru a fi admisi in NATO! (Cineva imi si spunea ca o persoana de la NATO a si stras atentia asupra involutiei parcurse de Romania in acest domeniu, tocmai ca urmare a inlocuirii civililor cu militari la conducerea ministerului!?)
Dar, “suprizele” nu s-au oprit aici, caci punctul central al intregii ceremonii l-a constituit … decorarea premierului de ministrul apararii – aflat in subordinea sa – cu o medalie, pentru, tineti-va bine, “atentia si grija acordate Armatei”!? In raspunsul sau, premierul a multumit si a aratat cat de atasat este de Armata, cat de mult conteaza domnia sa pe prestigiul militarilor romani, care contribuie la prestigiul international al tarii etc etc. Sigur, asa este, insa sa primesti o medalie pentru ca reduci salariile cu 25%, ca stergi dintr-un condei drepturi castigate de militari, adesea cu sange, mi se pare inacceptabil. Iar ca spectacolul sa fie si mai supra-realist, in cuvantul sau, dl. General Iliescu, sef la o organizatie de veterani arondata UNPR, a ridicat in slavi grija guvernului pentru Armata, grija pe care guvernele anterioare se presupunea ca nu au aratat-o ….!?
Cu alte cuvinte, la rana s-a adaugat si insulta: ce daca v-am taiat salariile si bugetul – aflat astazi in cea mai mare suferinta de la revolutie incoace – voi trebuie sa fiti multimiti si sa spuneti ca mai vreti! Asta e umilinta!
Cum a fost posibil sa se ajunga atat de jos? Explicatia am primit-o pe loc, atunci cand Generalul Roman, comandantul Corpului de la Cluj, care, pe vremea cand eram ministru nu ma slabea nicio clipa cu problemele lui, acum aproape ca m-a daramat, cand s-a grabit sa ajunga in preajma dnei … Udrea (aflata acolo probabil ca membru al cabinetului si sustinator moral al premierului confruntat cu o mare emotie …) sa ciocneasca un pahar de sampanie si sa schimbe cateva vorbe, in speranta ca nu va fi uitat, atunci cand va trebui …!?
Pacat, credeam ca militarii au mai multa demnitate! Eu am plecat intotdeauna de la aceasta premisa si, ca atare, am cautat sa le-o respect cat am putut de mult! Si, drept urmare, am facut si treaba: am intrat in NATO!
“Surprizele” probabil ar fi continuat, insa eu am decis sa ma retrag discret, sa nu stric buna dispozitie a distinsilor invitati …
Opinii ale membrilor filialei
Domnule general, chiar nu va intereseaza faptul ca rezervistii sunt calcati in picioare de actualii diriguitori ai tarii? Pe mine nu ma intereseaza ca la conducera SCMD e cineva care se numeste Dogaru,putea sa fie unul Vancu, Stan sau Vasile, dar de aici pana la a delimita intreaga ANCMRR de actiunile de protest fara sa intrebati pe nimeni daca chiar asa e, adica gandind dumneavoastra si pentru altii, e cale lunga. Apropo, mai merg bine chefurile pe la Cercul Militar? Alea sunt platite tot din cotizatii, iar noi stim asta, chiar daca nu am carait. Dar, ce sa-i faci, EDUCATIA DE ALTA DATA NU SE POATE CIZELA, nu-i asa? Daca dumneavoastra blamati pe cei care protesteaza pe fata si chiar va deziceti de actiunile lor inseamna ca aveti o pensie din care nu conteaza ca se vor taia vreo 20-30 de milioane. Dar ma mir degeaba, ganditi doar pentru dumneavoastra, care n-ati participat la munci agricole, la canal, la Casa Poporului si la spart gheata la Caile Ferate la -25 de grade, apoi sa treceti in rezerva cu 1200-1300 de lei pe luna. Dar sunt maior, generale, si ma mandresc cu gradul meu obtinut pe drept, fara pupincurisme, ca asa puteam ajunge si eu general. Am plecat in rezerva scarbit de cei care ajunsesera comandanti la inceput de secol XXI, la 10 ani dupa ce mi-am vazut sperantele de la revolutie spulberate de oportunistii de doi bani, dupa 29 de ani sub drapel. Apoi, am lucrat in presa (ca sa intalegeti ca nu sunt chiar handicapat mintal), dar nu voi mai putea lucra decat renuntand la calitatea de militar. Acum vreti sa ne dati ordin sa nu ne strigam amarul? Nu se mai poate domnule general, iar drept urmare, la prima sedinta a asociatiei pe care probabil o considerati proprietate personala, voi demisiona. Ma voi simti mai liber si mai multumit ca actiunile mele nu va vor mai pata onoarea dvs, catigata cu atatea limbi in dosurile celor care astazi vor sa ne desfiinteze chiar statutul de militar. Cu stima, un individ care nu vrea sa stea in calea nobilelor dvs idealuri. De acum, sa va sustina capsunarii din Spania. Eu nu va mai pot sustine pentru ca si onoarea mea are o limita. Va urez sa traiti in continuare asa cum v-a placut toata viata: ca un vierme umil.
Mr.(r) Dragos Arsene
sâmbătă, 23 octombrie 2010
COMITETUL DIRECTOR
In cadrul conferintei, s-au prezentat, spre documentare si informare:
* PUNCTUL NOSTRU DE VEDERE - Solutiile SCMD pentru revenire la statul de drept, la democratia constitutionala in Romania
* SCMD SI OPERATIUNEA "VALERIU CARP”
Luni, 25 octombrie, intre orele 11.00 - 15.00, se desfasoara in 3 puncte din Capitala (Cotroceni; Ministerul Administratiei si Internelor si Curtea Constitutionala) si in intreaga tara, in orasele de judet, "Opreatiunea Valeriu Carp" - actiune de protest fata de dezastrul economic, social, spiritual si uman, in care actuala putere a scufundat tara.
Militarii in rezerva si in retragere din toate structurile sistemului national de aparare, membri si simpatizanti ai S.C.M.D. vor comemora jertfele inaintasilor, afirmandu-si hotararea de a continua traditia pentru apararea independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale a Romaniei si democratiei constitutionale.
Birou de presa
Solutiile SCMD pentru revenire la statul de drept, la democratia constitutionala in Romania
Luand act de nulitatea de drept a Legilor 329/2009, 119/2010 si a Legii sistemului unitar de pensii initiate prin incalcarea Constitutiei Romaniei, a intregii legislatii in vigoare privind militarii si siguranta nationala, a prevederilor tratatelor de aderare la NATO si UE, savarsite de Presedintie, Guvern si majoritatea parlamentara cu complicitatea Curtii Constitutionale,
constatand incalcarea de catre susnumitii a principiilor neretroactivitatii legii, sperantei legitime, coerentei legislative si dreptului la o buna administrare, a prevederilor articolelor 15(2), 22(1), 29(1), 31(1), 32, 33, 34, 41, 44, 47(1), 49, 53, 80(2), 82(2) din Constitutia Romaniei,
constatand de asemenea discriminarea categoriei socioprofesionale a militarilor conform OG 137/2000, privarea lor de dreptul castigat si drepturile patrimoniale, de dreptul la statut propriu, la onoare si demnitate conform: Pactului ONU din 1966 privind Drepturile economice, sociale si culturale, Art. 7 si 11, Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, Art. 17, 25, 34, 41, Conventiei pentru Drepturile Omului, Protocolul 1, Art.1, 6, 14 si Tratatul de la Lisabona, Art. 45,
concluzionand ca in Romania statul de drept si democratia constitutionala, al caror garant il constituie fortele armate, in conformitate cu prevederile Art.118(1) din Constitutia Romaniei, sunt in mod grav amenintate, SCMD, repezentand interesele tuturor categoriilor de militari in rezerva si in retragere, solicita poporului roman, in fata vointei careia, potrivit Constitutiei se subordoneaza, ca parte a Fortelor Armate, in mod exclusiv, dreptul de a interveni si a cere imperativ celor vinovati urmatoarele reparatii:
1. Dovezi sau scuze publice din partea presedintelui, premierului, fostului ministru al muncii si a jurnalistilor aserviti, pentru acuzele si insultele fara precedent in istorie aduse organismului militar, indeosebi militarilor in rezerva;
2. Restaurarea statutului militarilor in conformitate cu Constitutia Romaniei, normele europene si calitatea Romaniei de membru NATO si UE;
3. Abrogarea Legii 119/2010 si a tuturor prevederilor din Legea sistemului unic de salarizare referitoare la militari;
4. Restaurarea Legilor 164/2001 si 179/2004, care au garantat integrarea Romaniei in NATO, ca legi ocupationale distincte, pentru militari, perfectionarea lor si respectarea legilor organice care asigura protectia militarilor si a familiilor lor;
5. Crearea, conform recomandarii Consiliului Europei 1572/2002, Art. 7(e) a unui birou exclusiv pentru militari al avocatului poporului;
6. Senatori de drept pentru Fortele Armate si Biserica Nationala si dreptul militarilor de a candida independent sau pe liste de partid pentru mandate de deputat, conform traditiei si Recomandarii 1572 (2002) a Consiliului Europei, Art. 7;
7. Renuntarea de catre actuala putere la politica antinationala de iesire din asa zisa criza prin imprumuturi oneroase, suprataxe, desfiintarea de locuri de munca, amputari salariale si de pensii si gasirea adevaratelor solutii legate de investitii si revirimentul economic;
8. Abrogarea Legii 329/2010 si a tuturor prevederilor din Legea sistemului unitar de pensii care limiteaza dreptul la munca si interzicerea oricaror initiative de acest gen pentru viitor;
9. Desfiintarea tuturor structurilor folosite ca politie politica de catre actuala putere, Curtii Constitutionale, DNA, ANI, CNSAS, etc., incetarea in politica interna a actiunii de invrajbire a cetatenilor si categoriilor socioprofesionale si incetarea segregarii pe criterii politice a partenerilor Romaniei in relatiile internationale;
10. Stricta respectare a prevederilor Constitutiei, a tratatelor internationale la care Romania este parte, a articolelor Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, Conventiei pentru Drepturile Omului, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Tratatului de la Lisabona si recomandarile UE;
11. Depolitizarea totala si imediata a tuturor structurilor militare: MAN, MAI, SRI, SIE, STS, SPP, etc. si promovarea cadrelor de conducere a acestora exclusiv din interior si pe criterii strict profesionale;
12. Restituirea imediata a bunurilor mobile si imobile de care structurile militare au fost spoliate: cladiri, terenuri, centre de recuperare, odihna si tratament;
13. Reactualizarea centrelor de reconversie profesionala pentru militarii disponibilizati si verificarea modului cum au fost utilizate resursele alocate acestui scop;
14. Respectarea calitatii de militar si a drepturilor decurgand din statutul de militar ale militarilor profesionisti angajati pe baza de contract.
In caz contrar, SCMD isi rezerva dreptul de a apela, conform Art. 118(1) si 150 din Constitutia Romaniei, la popor, pentru satisfacerea acestor revendicari, declansand din acest moment demersurile legale pentru demiterea Presedintelui Romaniei si desfiintarea Curtii Constitutionale prin referendum.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) Dogaru MIRCEA
vineri, 15 octombrie 2010
pentru lamurirea unor neintelegeri privind actiunile in justitie ale S.C.M.D.
1.Inca de la infiintare, SCMD a utilizat toate oportunitatile pentru atacarea in instantele de judecata competente a actelor si faptelor neconstitutionale, nelegale, netemeinice, abusive, aberante, antiromanesti si antieuropene ale actualei puteri politice, astfel:
•Dosar nr. 49780/3/2009, Judecatoria Sector 5 Bucuresti, actiune impotriva statului roman, actiune pierduta la prima instanta, vor urma apelul si recursul;
•Dosar nr. 2756/2/2010, Curtea de Apel Bucuresti, actiune impotriva lui Emil Boc – termen 26.10.2010;
•Dosar la Tribunalul Municipiului Bucuresti, declinat de la Sectia Civila, la Sectia VIII Litigii de Munca, actiune impotriva Guvernului Romaniei – termen 29.10.2010;
•Plangere prealabila la Guvernul Romaniei impotriva H.G. 735/2010, desigur cu raspuns negativ, dar procedura era obligatorie inaintea sesizarii instantei competente;
•Actiune simultana la Bucuresti, Cluj, Brasov pentru suspendarea executarii H.G. 735/2010, actiune castigata la celelalte doua instante.
Sentinta civila 338/2010 este definitiva, executorie dar revocabila. Adica din momentul pronuntarii ea are efecte juridice asupra tuturor celor care intram sub incidenta ei (militari, politisti, lucratori din penitenciare), efecte care se mentin pana la Hotararea instantei de recurs (Inalta Curte de Casatie si Justitie) si daca Hotararea instantei de recurs ne este favorabila, pana la Hotararea instantei in actiunea de anulare a H.G. 735/2010.
Deci de la data pronuntarii Sentintei civile nr. 338/2010 si pana la datele prezentate mai sus (in functie de o situatie sau alta) orice act sau fapt de executare a H.G. 735/2010 este infractiune, prevazuta in art. 238 Cod Penal - “neexecutarea hotararilor judecatoresti”, aspect care SCMD la notificat M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., dar aceste institutii se complac in starea de infractionalitate;
•Actiune la Curtea de Apel Bucuresti de anulare a H.G. nr. 735/2010, cu termen de judecata pe 07.02.2011;
•Actiune la Consiliul National al Discriminarii, pe motive de discriminare exercitata fata de SCMD de catre Ministerul Apararii Nationale - actiunea a fost judecata, asteptam pronuntarea.
2.In etapa urmatoare, intreaga forta juridica a SCMD, in stransa cooperare si colaborare cu structurile associative ale tuturor celorlalte categorii sociale lovite prin actul abuziv si ilegal de recalculare a pensiilor este directionata spre:
•Pregatirea temeinica a apararii pentru castigarea recursului la actiunea de suspendare a H.G. 735/2010, recurs la care in mod sigur Guvernul va recurge;
•Pregatirea actiunilor pentru atacarea imediata a H.G.-urilor ce vor fi emise in urma promulgarii Legii sistemului unitar de pensii publice;
•Pregatirea actiunii mari a SCMD de anulare si suspendare a deciziilor individuale de recalculare a pensiilor, actiune ce se va depune imediat dupa primirea de catre membrii SCMD a noilor decizii. De aceasta data fiind vorba de acte administrative individuale (deciziile de pensii) orice efect al actiunii in instanta se va rasfrange numai asupra membrilor SCMD. Rog in acest sens Birourile Operative ale filialelor sa manifeste maxima atentie in ceea ce priveste evidenta membrilor de sindicat si in intocmirea tabelelor ce vor fi solicitate.
3.Referitor la oferta d-lui avocat Ciorbea sau a altor avocati, pentru moment nu putem beneficia de acestea, deoarece ceea ce au castigat grefierii, cu aparator in persoana d-lui avocat Ciorbea, (suspendarea H.G. 737/2010 referitoare la celelalte categorii de pensii recalculate, afara de militari, politisti, lucratori din penitenciare) am castigat si noi (suspendarea H.G. 735/2010 referitoare la militari, politisti, lucratori din penitenciare) prin Sentinta civila nr. 338/2010. Dar vom avea o stransa colaborare in procesele de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe cele doua H.G.-uri.
4.Am demarat discutii cu mari case de avocatura, din care face parte si “Casa Ciorbea”, pentru ca in final sa o alegem pe cea “mai tare” pentru actiunea mare de atacare a deciziilor individuale de pensii la Curtile de Apel.
5.In afara actiunilor SCMD orice membru de sindicat are deplina libertate sa apeleze, individual sau in asociere, la orice forma de actiune in instanta si la orice aparator.
Secretarul General al S.C.M.D.
Col. (r.) dr. Constantin MONAC
joi, 14 octombrie 2010
Catre toti membrii si simpatizantii SCMD
ATENTIE MARITA!
Situatia poporului roman este dramatica, la limita supravietuirii. Orice scanteie poate sa aprinda incendiul, oriunde. Depinde de unde vine scanteia. Ca militari, stim ce inseamna si diversiunea si gestionarea crizei si o explozie controlata!
Nu ne intereseaza batalia … ”cine este primul care da jos Guvernul – Basescu sau opozitia”!
Avertizam ca in aceasta perioada teama de manifestarea noastra din 25 Octombrie, care nu poate fi “gestionata”, este atat de mare incat s-a dat ordin sa fim impiedicati pe orice cale, daca nu legala, macar “profesionista”.
“Javrele” de condei ne ataca din ordinul “Javrei Supreme” din toate pozitiile, pe propriile noastre pagini de internet. Dar nu se multumesc numai cu atat. La una dintre cele mai cunoscute reviste din tara a aparut pe fax un material “olograf” si “incendiar” semnat chipurile de Presedintele SCMD si avand reprodusa stampila noastra. Materialul indemna populatia civila la revolta alaturi de militari, facand paralela cu 22 Decembrie 1989. Din fericire, si la acea revista s-au izbit de vigilenta membrilor SCMD care, ca militari profesionisti, au facut verificarile de rigoare.
Astfel de de actiuni vor continua, “jigodiile” de presa, ordinare sau nu, incercand sa ne arunce in afara conditiei noastre si a legii, pentru a permite o riposta de genul celei produse asupra politistilor.
Daca noii “spontani” isi imagineaza ca-si vor putea bate joc, din nou, de disperarea oamenilor, si vor sari iarasi din strada direct in balcoane si de acolo direct in fotolii, se inseala. Ii vom ajuta profesionist sa sara direct direct la Jilava, acolo unde le este locul.
Pe 25 octombrie isi vor demonstra loialitatea fata de natiunea romana si democratia constitutionala doar membrii onesti ai marii familii a militarilor in rezerva si in retragere si aliatii lor, in toata tara si in cadrul dispozitivelor strict organizate si controlate de SCMD.
Orice “deturnatori” de profesie vor fi luati de guler (de catre fostii lor sefi si colegi…), fotografiati, filmati, si predati jandarmilor.
Honor et Patria! Vae victis!
Col. (r) dr. Dogaru Mircea
PRESEDINTELE SCMD
Publicat de Sindicatul Militarilor Linkuri de întoarcere către această postare
Solidaritate
SCMD este solidar cauzei functionarilor umiliti si furati, din Ministerul de Finante si Ministerul Muncii, cauza comuna tuturor cetatenilor onesti ai Romaniei, care vor sa traiasca demn din munca si sa beneficieze la batranete de rezultatele muncii lor.
Modul in care actuala putere quadricolora (rosu, alb, verde si portocaliu) jefuieste nu Tara (pentru ca acest obiectiv l-a atins deja) ci natiunea insasi, ca in codru, este inadmisibil.
Inlocuirea acestei puteri nu ne mai multumeste. Nu mai suntem de acord ca jefuitorii sa se retraga in paradisuri fiscale pentru a beneficia nestingheriti de roadele jafului.
Chemam intrega natiune romana sa ia atitudine alaturi de noi pentru ca acei care care ne-au rapit prezentul (noua, militarilor, chiar si trecutul) si sperantele de viitor sa raspunda potrivit legii pe masura faptelor lor.
Honor et Patria! Vae victis!
Col. (r) dr. Dogaru Mircea
PRESEDINTELE SCMD
joi, 30 septembrie 2010
SCMD versus Presedintele Romaniei si Curtea Constitutionala
De peste un an de zile Curtea Constitutionala se dovedeste a fi ca si Guvernul – o anexa a gandirii prezidentiale:
* A validat insultele nemeritate care au fost aduse tuturor categoriilor de militari;
* Prin Legea 329/2009, ne-a limitat dreptul la munca si la proprietate;
* Prin Legea 119/2010 ne-a desfiintat pentru trecut, prezent si viitor statutul de militar si ne-a luat cu totul dreptul la munca si la proprietate, consfintind decimarea noastra. Pensia este un drept castigat, drept patrimonial, drept de proprietate, etc., pentru toata lumea, mai putin pentru noi.
* Prin HG 735/2010, ni s-a luat si dreptul la petitie.
In fapt, noi, militarii, mai avem un singur drept – acela de a muri cum vrem noi. Nu cum vor ei, adica prin infometare, prin frig, prin lipsa de medicamente.
Curtea Constitutionala ne-a privat de dreptul suprem - dreptul la viata. Pentru toate acestea, ca si pentru ticalosia pe care acum o pune la cale, aceea de a legitima frauda Robertei Anastase si de a definitiva distrugerea noastra ca militari, prin acceptarea articolelor din Legea sistemului unitar de pensii, care ne privesc, fiind anticonstitutionale si antieuropene, anuntam ca vom trimite tuturor Filialelor, in scop de multiplicare si actiune, doua tabele:
* Primul vizeaza, in baza Art. 150 din Constitutia Romaniei, strangerea a 500.000 de semnaturi, in 25 de judete, pentru sustinerea unei initiative legislative de revizuire a Constitutiei, vizand demiterea Presedintelui Romaniei prin referendum;
* Cel de-al doilea, similar, vizeaza desfiintarea Curtii Constitutionale ;
Intrucat ticalosiile comise impotriva noastra nu pot fi cuantificate decat de decenii de detentie, ii vom urmari ca persoane vinovate pe magistratii care au declarat constitutionale aberatiile legislative mentionate. Ii vom urmari in justitie, in tara si in afara, pana cand isi vor plati ticalosia.
Rugam Birourile Operative ale filialelor SCMD sa multiplice cele doua tabele pe care le vor primi si sa le imparta fiecarui membru de sindicat, astfel incat fiecare sa aduca un numar minim de 50 de semnaturi de adeziune la fiecare dintre aceste initiative.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU
Publicat de Sindicatul Militarilor Linkuri de întoarcere către această postare
Comunicat al Departamentului Juridic al SCMD
1. Prin Sentinta civila nr. 338 din 28.09.2010, Curtea de Apel Cluj a hotarat suspendarea executarii HG nr 735/21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.
2. In Dosarul nr. 7130/2/2010 de la Curtea de Apel Bucuresti, la termenul de judecata din 29.09.2010, cu acelasi obiect, avocatul SCMD a solicitat renuntarea la judecata si a rugat instanta sa ia act de sentinta nr. 338 a Curtii de Apel Cluj.
3. In celelalte doua actiuni ale SCMD la alte instante din tara, de suspendare a executarii HG 735/2010 se va proceda in acelasi mod ca la Bucuresti.
4. Sentinta civila nr. 338/28.09.2010 a Curtii de Apel Cluj este definitiva dar revocabila, fiind supusa recursului in termen de 15 zile, recurs la care guvernul Romaniei, in mod cert nu va renunta. In aceasta situatie, intreaga forta juridica a SCMD se va indrepta spre sustinerea mentinerii sentintei juste a Curtii de Apel Cluj in fata recursului Guvernului Romaniei.
5. Efectul juridic imediat al Sentintei civile nr. 338/28.09.2010, notificata si catre MapN, MAI si SRI, este acela de incetare a executarii HG 735, deci a oricarui act sau fapt de supunere a pensionarilor proveniti din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala unor umilinte incredibile, prin incalcarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale statutelor profesionale ale acestor categorii, ale legislatiei europene, a pactelor si tratatelor privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, ale celor mai elementare norme morale si, nu in ultimul rand, prin antiromanismul, minciuna si impostura unor guvernanti vremelnici.
Secretarul General al SCMD,
Col. (r) dr. Constantin MONAC
miercuri, 29 septembrie 2010
joi, 5 august 2010
raspuns la raspuns
Thursday, August 5, 2010 1:16 PM
From:
"Nicolae Ionita"
To:
drp@gov.ro
DOMNULE PRIM MINISTRU,
M-am adresat, prin sesizarea alaturata, Primului Ministru al Romaniei la care am primit un raspuns intarziat si ..…amanat !!!
Sa inteleg ca Directia Relatii Publice, care ar trebui sa se ocupe de gestionarea imaginii publice a institutiei Guvernului Romaniei si nu de raspunsuri la petitii , memorii, reclamatii, sesizari etc. (atribut al Biroului Relatii cu Publicul ) va desconsidera considerandu-va egal oricarui ministru, sef directie ( serviciu, sectie, birou, compartiment, subcompartiment etc. ) din compunerea Guvernului Romaniei ?
Urmeaza ca din 30 in 30 de zile (cu intarzieri nelegale), pe scara ierarhica, sa fiu amanat cu un raspuns la o sesizare adresata PRIMULUI MINISTRU AL ROMANIEI, care tine de resortul institutiilor din compunerea si subordinea acestuia ?
Constat cu adanca ingrijorare ca asa ceva se intampla cand se confunda relatiile publice cu relatiile cu publicul , cand se face ucenicie la locul de munca in cele mai inalte functii de conducere si decizie in statul roman ( nu mai nominalizez ca nu pot sa diferentiez si, in niciun caz, nu fac referire la functii inferioare secretarilor de stat !), cand lucrurile merg din prost in mai prost in gestionarea problemelor tarii , datorate proastei guvernari si incompetentei , exprimate inclusiv prin aberanta recalculare a pensiilor militare !!! Nu se poate inventa o contributivitate, acolo unde legea nu a prevăzut-o.!
Or , dacă decizia CCR recunoaşte ca fiind corect calculată pensia magistraţilor, în afara principiului contributivităţii , cu atât mai mult se va impune această măsură în cazul militarilor.
Urmeaza votul final in Camera Deputatilor asupra Legii privind sistemul unitar de pensii publice.. Avem sansa sa ramanem alaturi de partenerii nostri euro-atlantici, prin pastrarea legislatiei traditionale specifice militarilor, din totdeauna si de oriunde in afara principiului contributivitatii, inadecvat unei structuri ierarhice, cu reguli bine stabilite privind promovarea in cariera, sau sa ne cerem singuri afara prin crearea unui precedent destabilizator si umilitor.
Rog decideti !
5 august 2010
Col (r) Nicolae IONITA
NR. 15D/8964/ 03.08.2010
Domnului IONITA NICOLAE
Urmeaza ca, in termenul legal, institutia sesizata sa comunice Secretariatului General al Guvernului si dumneavoastra solutia adoptata.
Cu stima,
DIRECTOR
RASPUNS LA MEMORIU ADRESAT PRIMULUI MINISTRU
duminică, 1 august 2010
DOMNULE PRIM MINISTRU, Autoritatile publice au obligatia sa raspunda la petitii in termenele si in conditiile stabilite potrivit legii : - art. 8.(1) Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. / Ordonanta nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor(astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor). Rog dispuneti ! 1 august 2010 Col. (r.) Ionita Nicolae --- On Thu, 7/1/10, Nicolae Ionita
|
duminică, 25 iulie 2010
Comunicatul Presedintelui SCMD !

Astazi, 23.07.2010, in calitate de jurnalist TVRM si de istoric militar, am participat la manifestarile legate de implinirea a 90 de ani de existenta a arhivelor militare, organizate de catre Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Istorice Militare de la Pitesti. De aici am aflat ca au fost “”divulgate””, in sfarsit, Normele de aplicare ale legii de desfiintare a statutului de militar (Legea 119/2010) – un cadou otravit pentru lucratorii de la arhive, de ziua lor…
Militarii au avut nu legi si pensii speciale ci legi si pensii de stat, adica de serviciu (militare, de urmas, de boala).
Legea noastra de pensionare a fost insusita cu 4 ani in urma de catre magistrati, dupa care, acestia ne-au eliminat pe noi, titularii!...
Singurul efect benefic al Normelor care instituie haosul generalizat si printre specialisti, este acela ca desfiinteaza pentru totdeauna minciuna ca pensiile de peste 3000 de lei nu vor scadea. Cifra 3000 nu apare nici in Lege si nici in Norme. A fost si va ramane un procedeu de intoxicare, de pacalire a celor slabi de minte, pentru a se evita reactia legitima a militarilor in rezerva si in retragere, furati, umiliti, batjocoriti. Conform Legii 119/2010 si Normelor sale de aplicare, nimeni nu va avea o pensie mai mare de 1,9 puncte.
Cine vrea sa mai castige 2-3 lei in plus, fata de cele 900 – 1400 lei, pe care cu generozitate ni le ofera de acum inainte, ca pomana si nu ca drept, comandantul nostru suprem, prin intermediul slugilor Boc, Seitan, Videanu si altii, nu are decat sa se duca, 3ani si 5 luni de acum inainte, pentru a face coada la arhive la Pitesti, ca sa obtina inutilul: statele de plata de acum 60 de ani si care, fara ordinele de zi pe unitate si celelalte documente financiare nu valoreaza doi bani.
Dar daca va duceti inseamna ca acceptati prevederile discriminatorii ale Legii, adica descalificarea domniilor voastre ca militari.
SCMD a pregatit procesul in justitie, pe motiv de discriminare, deoarece pensia nu poate fi asimilata, potrivit legilor europene si Constitutiei Romaniei, drept bun patrimonial dobandit si inalienabil doar pentru magistrati si pentru cei pensionati pe Legea 19. Ori este pentru toata lumea, deci si pentru noi, ori pentru nimeni. In plus, cuantuml de pensie a fost stabilit si pentru magistrati si pentru noi si pentru altii, prin legi organice si nu prin Constitutia care face referire in egala masura si la structurile militare si la Curtea Constitutionala.
Impotriva unei legi strambe si a unor norme cinice si aberante, vom actiona in justitie atat noi, SCMD, cat si sindicatele din justitie, cele ale pilotilor civili si altele.
Atragem atentia totodata ca eventualele scapari (neaparitia la sfarsitul legii Basescu-Boc-Seitan a precizarii privind abrogarea legilor “”speciale””) nu sunt scapari!... Sunt masuri calculate, menite sa sporeasca haosul legislativ si deruta noastra, deoarece “”LEGEA SISTEMULUI UNITAR DE PENSII PUBLICE””, care trebuia votata in Camera in prima decada a lunii iunie, este pe teava si va fi votata si promulgata in situatia in care ne vom afisa prematur asii din maneca.
Oricum, o alta lege diversionista ne va abate atentia – aceea a impozitarii cu 16% a tuturor pensiilor. Adversarii nostri si cei ai natiunii romane actioneaza premeditat, urmarind haosul generalizat, iesirea necontrolata a flamanzilor in strada si, pe fondul declararii statului roman falimentar si neguvernabil, “”salvarea”” noastra se va face pe bucati, adica desfiintarea Romaniei ca stat national unitar. Declaratiile recente ale pastorului Laszlo Tokes fac parte din plan.
In concluzie, pentru salvarea noastra ca structura socio-profesionala, coloana vertebrala a statului, si pentru salvarea Romaniei, propun urmatoarele masuri, in acord cu cele stabilite la convocarea de la Alba Iulia:
*** Nimeni sa nu dea girul, prin cereri semnate, aberatiilor legislative ale Basescului si compania;
*** SCMD sa declanseze rapid in justitie cele 3 procese stabilite la Alba Iulia;
*** Pe data de 25.10.2010, impreuna cu aliatii nostri in uniforma si cu cei din structurile de justitie, vom picheta Palatul Cotroceni, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Justitie. Vom face astfel incat atasatii militari straini si canalele media straine, invitate la mascarada anuala a “”cinstirii”” sangelui varsat de catre martirii neamului, sa constate pe teren situatia reala;
Prin toate mijloacele vom alerta sindicatele militarilor activi si ONG-urile militarilor in rezerva din toate statele membre UE si NATO, atragandu-le atentia ca un precedent creat in Romania va deschide larg poarta umilirii si batjocoririi lor intr-un viitor apropiat.
*** Solicitam tuturor membrilor si simpatizantilor SCMD sa raspunda chemarii noastre pentru 25 Octombrie.
Derobarea inseamna sinucidere. Vremea principiului “”apa trece, pietrele raman”” a trecut. Adoptam principiul german “”mai bine un sfarsit cu groaza decat o groaza fara de sfarsit””.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU
Publicat de Sindicatul Militarilor
24.07.2010
HOTĂRÂRE
pentru aprobarea metodologiei de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor
Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, publicată în Monitorul Oficial nr.441 din 30 iunie 2010
în temeiul art.108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1 - Pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, într-o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 2 - (1) Recalcularea pensiilor prevăzute la art.1 se realizează prin determinarea stagiilor de cotizare şi a punctajelor medii anuale pe baza veniturilor realizate lunar de către beneficiari şi stabilirea cuantumului fiecărei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale în vederea recalculării pensiilor sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
(3) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale, documentele doveditoare se solicită de către aceştia prin centrele militare judeţene/zonale/de sector, sau prin unităţile militare din care au făcut parte, după caz.
(4) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfăşurat activitatea în celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicită de către aceştia, de la ultima unitate din care au făcut parte sau la structura de resurse umane a Inspectoratelor Generale/similare, în situaţia în care aceste unităţi au fost desfiinţate.
(5) Pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, sau, după caz, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual, se vor lua în calcul veniturile corespunzătoare funcţiei pe care acesta a fost încadrat în ţară.
(6) Documentele doveditoare obţinute în condiţiile alin. (3) şi (4) se depun de către beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor precum şi Serviciul Român de Informaţii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează în ordinea înregistrării documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar în lipsa acestora, începând cu cele mai vechi dosare aflate în plată, în funcţie de anul şi luna deschiderii dreptului la pensie.
Art. 3 - La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseşte valoarea punctului de pensie valabil la data încheierii procesului de recalculare.
Art. 4 - (1) Stagiul de cotizare reprezintă vechimea în serviciu şi după caz vechimea în muncă prevăzută de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiază sau care i se cuvine, la data începerii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8-10 din Legea 119/2010.
(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.
Art. 5 - Pentru recalcularea pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 se consideră a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările si completările ulterioare.
Art. 6 - (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente în păstrare la structurile de pensii din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii.
(2) In situaţia în care, în dosarele de pensionare sunt înscrise perioade care constituie vechime în serviciu, fără date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectuează pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevăzute la art. 2 alin. (3) şi (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decât cele prevăzute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplică prevederile Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu au putut fi dovedite veniturile, realizate lunar, sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevăzut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) În perioada 1 aprile 2001- 1 august 2007 punctajelor anuale nu li se aplică plafonarea prevăzută de legislaţia privind pensiile din sistemul public în vigoare în perioada respectivă.
Art. 7 - În situaţia pensiilor de invaliditate, stagiul potenţial acordat la stabilirea drepturilor de pensie până la data intrării în vigoare a Legii nr. 119/2010, se menţine şi pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu excepţia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 8 - Pensia de urmaş se stabileşte procentual din pensia recalculată la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, cu excepţia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 9 - (1) Dacă din documentaţia de pensionare rezultă perioade de vechime în muncă exprimate în săptămâni de cotizare, ca urmare a achitării contribuţiei către fostele case de asigurări sociale, aceste perioade se vor transforma în stagiu de cotizare exprimat în ani şi luni de cotizare.
(2) În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile medii brute pe economie, din perioadele respective.
(3) Dacă din documentaţiile de pensionare nu rezultă localizarea săptămânilor de cotizare în cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat după data de 1 aprilie a anului respectiv.
Art. 10 - (1) Pensia de serviciu recalculată, potrivit Legii nr.119/2010, poate fi modificată la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, întocmite conform prevederilor legale, din care rezultă date şi elemente, altele decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin.(1) se acordă, astfel:
a) de la data de întâi a lunii următoare expirării procesului de recalculare, dacă cererea împreună cu documentele doveditoare a fost depusă în termenul general de prescripţie.
b) din prima zi a lunii următoare celei în care cererea împreună cu documentele doveditoare, a fost depusă la casa de pensii, după termenul prevăzut la lit. a).
Art. 11 - Pensiile de serviciu ale căror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotărârilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată, se recalculează potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 12 - (1) În vederea aplicării prevederilor prezentei hotărâri Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale pune la dispoziţia instituţiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, gratuit, aplicaţiile informatice specifice.
(2) Aplicaţiile informatice prevăzute la alin.(1) urmează să fie adaptate specificului propriu de către instituţiile care efectuează recalcularea.
Art. 13 - (1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisã de structurile de pensii, care va cuprinde în mod obligatoriu temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza recalculării, precum şi termenul în care poate fi introdusã contestaţia.
(2) Deciziile de pensie recalculată se comunică în scris beneficiarului, în termen de 30 de zile de la data emiterii.
Art. 14 - (1) Împotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Deciziile comisiilor de contestaţii pot fi atacate în instanţă, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000.
Art. 15 - Pentru recalcularea pensiilor prevăzute la art.1, se autorizează entităţile implicate în acest proces din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să încheie contracte de prestări servicii/ convenţii civile.
Art. 16 - În aplicarea prezentei hotărâri, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii, pot emite instrucţiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Art. 17 - Anexele nr.1 şi nr.2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM – MINISTRU
EMIL BOC
Bucureşti, 20 iulie 2010
Nr.
__________________________
Anexa nr. 2
ROMANIA
Unitatea _____________
Nr.________ din_________
A D E V E R I N Ţ Ă
Prin prezenta adeverim veniturile brute/nete lunare individuale realizate de (nume, iniţiala tatălui, prenume) ____________ născut în.............., la data de..........., CNP....................., în perioada ___________________.
P E R I O A D A VENIT LUNAR INDIVIDUAL
OBS.
ZZ.LL.AA. ZZ.LL.AA.
Prezenta adeverinţă a fost eliberată la cererea susnumitului/susnumitei, pe baza datelor cuprinse în arhiva aflată în păstrarea noastră, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.
COMANDANTUL/ŞEFUL UNITĂŢII,
________________________
NOTA: *) Se completează lunar; în situaţia în care veniturile sunt identice pe mai multe luni, se completează un singur rând, cu întreaga perioadă.
________________________
Anexa nr. 1 a
(pensionar titular)
Directorului Casei de Pensii a .............................
Subsemnatul/a........................................................................................................................
(gradul,numele,iniţiala tatălui şi prenumele)
domiciliat/ă în ......................................................................................................................
(se menţionează adresa celui în cauză)
telefon....................., pensionar militar în plată la..............................trecut în rezervă/încetat activitatea la data de ................................, în vederea recalculării pensiei
(ziua,luna,anul)
în condiţiile Legii nr.119/2010, menţionez următoarele:
- Numărul deciziei de pensie........................................................................................
(se trece numărul deciziei/data emiterii)
- Numărul mandatului de plată a pensiei.....................................................................
- Codul numeric personal ..........................................................................................
- Unitatea militară din care am trecut în rezervă..........................................................
din localitatea ..........................................
- Anexez în original următoarele documente:
-
-
Data................................ Semnătura...........................
________________________
NOTA: - Se vor anexa copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi a cărţii / buletinului de identitate.
- Se completează obligatoriu toate datele.
_______________________
Anexa nr. 1 b
(pensionar de urmaş)
Directorului Casei de Pensii a .............................
Subsemnatul/a........................................................................................................................
(numele,iniţiala tatălui şi prenumele)
domiciliat/ă în ......................................................................................................................
(se menţionează adresa celui în cauză)
telefon....................., soţul/soţia defunctului/defunctei.................................................trecut
(gradul, numele şi prenumele soţului/soţiei)
în rezervă/încetat activitatea la data de ...............................................pensionar/ă de urmaş
(ziua,luna,anul)
în nume propriu cât şi pentru .........copii în plată la ......................................, în vederea
(ziua,luna,anul)
recalculării pensiei în condiţiile Legii nr.119/2010, menţionez următoarele:
- Numărul deciziei de pensie........................................................................................
(se trece numărul deciziei/data emiterii)
- Numărul mandatului de plată a pensiei.....................................................................
- Codul numeric personal ..........................................................................................
- Ultima unitate în care a lucrat soţul/soţia defunct/ă..................................................
din localitatea ..........................................
- Anexez în original următoarele documente:
-
-
Data................................ Semnătura...........................
________________________
NOTA: - Se vor anexa copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi a cărţii / buletinului de identitate.
- Se completează obligatoriu toate datele.
________________________
vineri, 2 iulie 2010
01.07.2010
Campania Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate impotriva aberantei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)
Admitand recalcularea “pensiilor speciale” altele decat ale magistratilor, CCR consfinteste:
1. Principiul retroactivitatii legii;
2. Discriminarea;
3. Lichidarea dreptului de proprietate.
Daca se admite ca pensiile sunt asimilate dreptului de proprietate si sunt intangibile, conform art. 45 din Tratatul de la Lisabona, se pune intrebarea: pensia este proprietate intangibila numai pentru cei iesiti cu Legea 19 si pentru magistrati, nu pentru toata lumea? Pentru militari, pensiile in plata, in cuantum stabilit prin legi organice conform contractului social special incheiat de acestia cu statul, nu constituie proprietate? Cunosc slugile portocalii de la CCR prevederile Protocolului I la Conventia CEDO, semnata si de Romania? Cunosc PRINCIPIUL SPERANTEI LEGITIME, pe baza caruia vom castiga fluierand la CEDO, toate procesele impotriva bocilor si basestilor? Isi dau seama magistratii ca au incalcat ei insisi, alaturi de guvern si presedinte, CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A U.E., art. 25, art. 17(1), art. 41(2 lit. a), art. 34 (1 si 3) si prevederile DECLARATIEI UNIVERSALE A DREPTURILOR OMULUI, art. 17, art. 25(1), art. 30?
In nerusinarea (sau incompetenta) lor, slugile portocalii de la CCR au pretins ca drepturile lor de pensie, de 9 (noua) ori mai mari decat ale noastre, sunt “constitutionale” in timp ce ale noastre – doar “legale”. Sa ne arate domnii de la CCR articolul care stabileste ca pensiilor lor, cu o medie de 8276 lei, sunt specificate expres in Constitutie, pe cand doar pensiile noastre ca si in cazul magistratilor si al altora, pensiile speciale considerate pensii de serviciu, ocupationale sau speciale, au fost reglementate prin legi organice, ocupationale sau speciale.
Mai mult, legi ocupationale sau speciale au avut in Romania ca pretutindeni in lume, initial doar militarii, deoarece numai ei au contracte speciale, de sange, cu statul, prin care jura la propriu sa fie la datorie 24 de ore din 24 si sa-si dea viata la nevoie, etc., dovada ca la recentele inundatii au fost chemati sa lupte cu natura deslantuita si sa salveze vieti doar militarii si politistii, nu si magistratii! Magistratii le-au copiat legea, in folosul lor si in mod nejustificat doar la capitolul beneficii, neasumandu-si si obligatiile, apoi au desfiintat originalul…
Evident ca SCMD va dezlantui un val de procese pe motivul ilegalei recalculari a pensiilor militare aflate in plata si a pierderii statutului de militar (nu exista militar fara solda militara sau fara pensie militara de serviciu). Pana atunci vom sprijini eforturile Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a trezi la realitate slugile portocalii, mergand pana la CEDO, alaturi de cei care s-au oferit deja sa lupte umar la umar cu noi in aceasta galceava a inteleptului cu idiotii: Federatia Sindicatelor din Justitie si Sindicatul “JUSTITIA". Asteptam sa ni se alature si diplomatii si alti discriminati. Si sa nu-si imagineze vreun dictator in fasa ca va apuca sa vada ziua cand, sub impactul fie al minciunilor, fie al amenintarilor care se abat asupra noastra, noi vom fi renuntat la lupta.
Vrem imbunatatirea legilor 164/2001 si 179/2004, ca legi ocupationale separate si asa sa fie! Mai ales ca, in imensa si deja dovedita lor incompetenta, legiuitorul si CCR ne-au lasat deschise nu portite de actiune legala ci o poarta mare cat Portile Cerului!
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE S.C.M.D.
Col. (r) dr. Mircea DOGARU
joi, 1 iulie 2010
Cerere catre Primul Ministru al Romaniei
Subject: recalcularea pensiilor militare
To: drp@gov.ro
Date: Thursday, July 1, 2010, 5:17 AM
DOMNULE PRIM MINISTRU, Subsemnatul IONITA NICOLAE, domiciliat in Bucuresti , str. Dumbrava Noua nr.34, bl. M 197, ap. 11, sector 5, pensionar militar, va rog sa aveti amabilitatea de a dispune comunicarea unui raspuns cu privire la disponibilitatea Guvernului Romaniei de a respecta obligatia statului de a adopta reglementari ( eventual prin metodologia de recalculare a pensiilor ce va fi adoptata prin hotarare de guvern ) care sa mentina in plata cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementarilor anterior in vigoare daca acesta este mai avantajos, asa cum a statuat Curtea Constitutionala a Romaniei. Obligatia de a respecta legile tarii revine tuturor si, mai ales, institutiilor statului. Dupa cum rezulta din analiza DECIZIEI CURTII CONSTITUTIONALE Nr.874 din 25 iunie 2010 referitoare la obiectia de neconstitutionale a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar efortul financiar necesar platii pensiilor militare nu va scade in urma recalcularii lor in baza principiului unei contributivitati inexistente ci, dimpotriva , va creste cu sumele reprezentand cuantumul mai mare al unora din aceste pensii . Citez: “ Aceasta nu inseamna ca legea nu poate in viitor sa reaseze sistemul de calcul al pensiilor, bazandu-se , insa, tot pe principiul contributivitatii, pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la negarea evolutiei in reglementarea juridica a acestui domeniu. De aceea , daca, prin reasezarea sistemului de calcul al pensiei in sensul aratat mai sus, rezulta un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat sa adopte reglementari similare art. 180 alin.(7) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, si anume sa mentina in plata cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementarilor anterior in vigoare daca acesta este mai avantajos “. Multumindu-va anticipat pentru raspuns, va urez succes in scoaterea Romaniei din criza, prin masuri legale. 1 iulie 2010, Col. (r.) Ionita Nicolae P R I M - M I N I S T R U L U I G U V E R N U L U I R O M A N I EI |
luni, 14 iunie 2010
Mesaj catre parlamentarii Romaniei
Sarutati ochii batranei ce amarnic plang,
Ca banii ce-i are de sicriu nu-i ajung,
Mangaiati obrazul femeii ce odihna nu are,
Pentru o bucata de paine si un blid de mancare.
Stergeti lacrima copilului ce vrea ciocolata,
O bomboana, un covrig sau inghetata,
De la tatal somer ce suspina-n tacere,
Cand fiul cel mic portocale ii cere.
Coborati o clipa pe pamantul sfant,
Unde cu oamenii ati facut legamant,
Sa le dati demnitatea ce le-a fost furata,
In anii cand viata le era blestemata,
Spalati-va cu roua obrazul patat,
Si priviti-i in fata pe cei ce-au votat,
Cu gandul la ziua de maine,
Sperand sa le fie mai bine.
Voi, ii calcati zambind in picioare,
Uitati ca sunt oameni si-i doare.
STOP!!! amintiti-va, pentru cat am indurat,
Intr-o zi, cei rai, in pamant au intrat.
Din vina voastra avem de patimit,
Pentru prostia voastra avem de suferit.
vineri, 14 mai 2010
Actiuni ale Biroului operativ
Din Observatorul militar nr. 18/2009, :
de General-maior (ret.) Mihaiu MĂRGĂRIT.
Profesia militară aparţine unui domeniu de activitate socială care este organizat şi funcţionează în baza principiilor specifice ce definesc şi realizează securitatea naţională. Ca urmare, condiţia de existenţă a oricărui stat impune ca evaluarea securităţii sale să nu se facă prin indicatori proprii economiei de piaţă, precum productivitate, profit, eficienţă s.a., chiar dacă, pentru asigurarea resursei sale umane, armata profesionistă iese cu oferte pe piaţa muncii, care implică, în mod evident, o serie de privaţiuni.
Egalitatea de Şanse
În timp de război sau de campanie, în interes naţional, privaţiunile serviciului militar înseamnă sacrificiul suprem. Pe timp de pace, ele aduc limitări drastice drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Nicăieri în lume asemenea privaţiuni nu se negociază, motiv pentru care sindicatele nu şi-au găsit locul în majoritatea armatelor. Daca oferta nu prevede o compensare pe măsura privaţiunilor impuse şi nu este atractivă pentru proiecţia unei cariere, nu va reuşi să stimuleze interesul unei resurse umane valoroase. Ea va fi doar o soluţie, acceptată, în extremis, de persoane lipsite, temporar sau nu, de alternative de existenţă. În majoritatea cazurilor, acestea nu răspund cerinţelor exercitării profesiei de militar. Ca urmare, armata, fie nu va avea resursa umană, fie va fi obligată să accepte una formală, slab pregatită, neutilizabilă. A accepta, în mod conştient, o armată slab pregatită este un risc major la adresa securităţii naţionale,motiv pentru care cheltuielile necesare întreţinerii resursei umane reprezintă o investiţie pentru securitatea naţională. Ele se constituie într-un capitol distinct în structura bugetului pentru apărare, în cadrul căruia relaţia soldă – pensie, privită şi de poziţia formării unei cariere, se află într-un raport de intercondiţionare şi este indestructibilă.
O altă categorie de privaţiuni se referă la avansarea în grad şi funcţie a militarului profesionist. Ea se face în trepte şi militarul ajunge la un salariu maxim, într-o perioadă lungă de timp şi numai în ultimii câţiva ani de activitate. Atunci când el se afla abia la comanda unei companii, un civil, de vârsta şi cu pregatire comparabile cu ale lui, este liber si are şansa de a accede la o funcţie de director, secretar de stat, ministru, parlamentar ori patron de firmă. E drept că solda comandantului de companie îi asigură acestuia condiţii normale de viaţă, dar ea se afla sub valoarea veniturilor unui civil.
Militarului îi sunt interzise dreptul de a avea o firmă privată sau de a presta şi o altă activitate, ca surse suplimentare de venit. Ca urmare şi contribuţia sa la fondul de pensii este limitată (într-o exprimare riguroasă – restricţionată), iar suma ei, pe întreaga perioadă activă, evident, este mai mică în comparaţie cu a civilului. Principiul egalităţii de şanse, la care apeleaza toate armatele statelor cu democraţie autentică, este cel care intervine şi impune societăţii să compenseze aceste privaţiuni aduse drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Aşa se justifică faptul că pensia militarului, oriunde în lume, se calculează, în baza valorii soldei, de regulă, din ultima lună şi nu a mediei soldelor pe durata întregii activităţi şi a contribuţiei la fondul de pensii. Pe de altă parte, trebuie să fim de acord că nicio soldă, oricât de mare ar fi, nu poate compensa pierderea propriei vieţi sau privaţiunile suportate de militar şi familia sa. Soţiile militarilor au fost şi sunt obligate la un lung periplu printr-o serie de garnizoane mici şi izolate, de cele mai multe ori fiind lipsite de un loc de muncă. Iar acolo unde găsesc, în majoritate, sunt sub nivelul pregătirii profesionale de bază.
Această situaţie le privează de şansa şi dreptul la o pensie proprie sau de a beneficia de ea la valoarea pe care ar fi meritat să o aibă în raport cu o persoana din mediul civil cu care se poate compara. Şi copiii au fost şi sunt frustraţi de egalitatea de sanse pentru a învaţa temeinic şi a se realiza pe deplin profesional. Pâna în 1990, cadrele militare nu aveau voie să-şi cumpere locuinţa proprietate personală, pentru a nu constitui un motiv de a refuza mutarea într-o altă garnizoană în interes de serviciu. Rare au fost cazurile în care, spre sfârşitul anilor ’80, li s-au permis să-şi cumpere un apartament. La pensionare, majoritatea a rămas în garnizoana în care i-a prins acest moment. Începând din 1990, lipsa unor acumulări materiale si financiare anterioare, precum şi privaţiunea de a nu se integra, încă de la început, în economia de piaţă care face azi diferenţa în societatea noastra i-au marginalizat la dreptul, acordat acum, de cumpărare a apartamentului închiriat de la stat.
Multe din aceste garnizoane au fost desfiinţate, ca urmare a reformei de fond a armatei. Odată cu ele au dispărut şi structurile militare de asistenţă medicală, care ofereau servicii absolut necesare ameliorării bolilor cronice, inerente vârstei, dar şi datorate serviciului militar. Consecinţele înstrăinării de locurile natale, în unele cazuri, marchează dramatic situaţia de ansamblu a pensionarilor militari.
Când cifrele vorbesc
Cele mentionate mai sus reprezinta doar câteva argumente care, în majoritatea tarilor cu democratie consolidata, justifica metodologia specifica de calcul a pensiilor militare, separata fata de cele civile. Ca urmare, si legislatia noastra actuala în domeniu, acum blamata, a fost inspirata si elaborata în baza acelorasi ratiuni. La solicitarea Parlamentului si a Guvernului României din anii ’90, structurile specializate din armata noastra, în contextul reformei si al adera rii la NATO, au primit consultatii si pe aceasta tema, din partea omologilor straini. Datele obtinute au constituit material documentar pentru elaborarea noului cadru juridic.
Principiile si metodologia care stau la baza calculului pensiilor militare în majoritatea tarilor au trasaturi esentiale comune, astfel:
- sistemul de calcul al pensiilor militare prezinta particularitati distincte conceptual fata de cel al pensiilor civile, în spiritul celor de mai sus, si este reglementat prin lege separata (Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia) sau printr-un capitol independent, cuprins formal într-o singura lege, împreuna cu cel al pensiilor civile (Franta, Italia, Grecia, Portugalia, Austria);
- baza de calcul a pensiilor militare se stabileste în functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate (Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia, Coreea de Sud, Israel) sau de media soldelor pe ultimele trei sau sase luni (Franta, Egipt), precum si de vechimea integrala în armata (în majoritatea tarilor – 35 sau 36 ani, Japonia – 20 ani, Israel – 25), si de vârsta standard de pensionare. Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplica un procent cuprins între 75-80%. În nicio tara nu se admite continuarea serviciului militar activ peste vârsta de pensionare. În majoritatea armatelor, limitele acesteia sunt stabilite pe grade. Sunt si unele armate unde personalului medical militar (medici, asistenti medicali) i se prelungeste vârsta de pensionare cu pâna la patru ani. În conditiile actuale, se vorbeste ca aceasta ar putea fi aplicata si altor specialitati si functii din structurile necombatante, îndeosebi la nivel central;
- în toate tarile, la pensia de baza calculata se adauga sporuri determinate de anii prestati peste vechimea de pensionare (acolo unde au fost acceptate unele cazuri individuale) si de conditiile de desfasurare a serviciului si anume: categorii de forte armate si genuri de arme, specialitati, garnizoane izolate, misiuni în teatre de operatii. Spre exemplu, într-o unitate de aviatie, pentru personalul navigant aero se stabileste un coeficient care se aplica numarului concret de ore de zbor în functie de tipul si categoria aeronavei, de conditiile de zbor – zi si meteo normale, noapte si meteo grele. Acesta nu se aplica personalului de stat major si administrativ nezburator. La fel se calculeaza pentru cei ambarcati pe submarine si anumite nave de suprafata, scafandri, parasutisti s.a. Celor care efectueaza serviciul si locuiesc cu familia în garnizoane considerate izolate (baze aeriene, radiotehnice, de rachete sol-aer, sol-sol si alte obiective de importanta strategica) ori îndeplinesc misiuni operative în cadrul serviciilor speciale li se aplica alti coeficienti, scazându-lise însa perioadele de concedii de odihna, medicale, permisii, învoiri. Orele si perioadele de timp respective, în toate situatiile, sunt consemnate în fisa personala care însoteste dosarul de cariera. În functie de tara, aceste sporuri reprezinta 50 pâna la 150% din timpul total lucrat în conditii speciale. Asadar, sporurile în armata diferentiaza salariile si pensiile numai în cadrul sistemului militar si nu pentru a-l particulariza fata de cel civil.
În final, indiferent de numarul anilor rezultati prin adaugarea acestui spor de vechime la timpul efectiv lucrat, baza de calcul a pensiei ia în consideratie nu mai mult de 40 sau 45 de ani, în functie de tara, pentru a nu depasi valoarea salariului luat în calcul. De exemplu, în armata franceza, daca unui militar profesionist, iesit la pensie la limita maxima de 25 de ani de serviciu activ, prin aplicarea sporului de conditii deosebite s-ar ajunge la o vechime de 55 de ani, baza de calcul se limiteaza însa numai la 40 de ani, iar valoarea pensiei rezultata prin însumarea tuturor sporurilor nu trebuie sa depaseasca valoarea ultimului salariu. Din considerente de compensare a cheltuielilor efectuate pe timpul serviciului activ, pensia militarului francez se majoreaza cu 10% pentru cei care au crescut trei copii, la care se mai adauga înca 5% pentru fiecare copil în plus. În armata portugheza, valoarea reala a pensiei poate fi mai mare decât salariul dinaintea pensionarii, deoarece nu se mai aplica impozite;
- la data iesirii la pensie, militarii profesionisti primesc ca sprijin o suma substantiala fixa de bani (Israel – 100.000 $ SUA) sau echivalenta unui anumit numar de solde lunare, pâna la 36 (Franta, Marea Britanie, Turcia, Egipt).
În Austria, primesc anticipat si o suma egala cu 70 de pensii lunare, cu conditia sa fie girat de rude apropiate care sa poata prelua rambursarea în caz de deces. Ratiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civila, o eventuala reîntoarcere la locurile natale sau cumpararea unei locuinte pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;
- în toate tarile, pensiile militare se actualizeaza imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum si periodic, în raport cu valoarea inflatiei;
- în general, pensia militara poate cumula cu un salariu în domeniul bugetar (în SUA – integral, în Portugalia – salariul se diminueaza cu o treime, iar în Coreea de Sud, cu o doime).
Tarile foste socialiste europene, integrate în NATO, s-au aliniat principiilor generale în domeniul soldelor si pensiilor militare ale aliatilor, în conditiile în care armatele lor ies cu oferta pe piata muncii, prin care se solicita profesionalism si înalta performanta, pentru a evita, atât cât este posibil, sacrificiul suprem. Au devenit istorie armata întregului popor, armata de parada, de pe santierele sau ogoarele patriei, când simpla invocare a patriotismului tinea loc de înzestrare, echipare, instruire, de compensare a privatiunilor impuse. Iar criza financiara globala si recesiunile economice nu au generat, în nicio tara, discutii cu privire la justetea legislatiei adoptate în domeniul militar.
Pledoaria de mai sus nu subestimeaza profesiile civile ci, în masura în care a fost înteleasa corect si cu buna-credinta, propune, în ultima instanta, recunoasterea unui drept acordat într-un stat democrat, precum si a primatului securitatii nationale si a individului înaintea oricarui tip de activitate sociala, fara de care acestea nu ar fi posibile. Invocarea faptului ca profesia militara este o optiune individuala asumata nu are temei, deoarece aici discutam de principii care trebuie sa reglementeze un domeniu de activitate sociala, deocamdata necesar. Dincolo de emotii, pasiuni, partizanat si interese, întreaga natiune trebuie sa realizeze ca actuala criza financiara globala reprezinta o amenintare majora la adresa securitatii nationale. În acest sens, recent, directorul Informatiilor Nationale al SUA, Dennis C. Blair, într-un raport prezentat în fata Congresului, sublinia: „Principala preocupare a Statelor Unite în materie de securitate nu mai este terorismul, ci criza financiara mondiala si implicatiile sale geopolitice”. Din punctul meu de vedere, planurile de iesire din criza si de limitare a consecintelor ei în tara noastra nu trebuie sa genereze manifestari de discreditare nemeritata a institutiilor din domeniile securitatii nationale, care trebuie sa fie apte a oferi mai mult ca oricând garantia stabilitatii statale, pe plan intern si international.
Propuneri la legea unitara a pensiilor publice facute catre Ministrul Apararii Nationale din noiembrie 2009 i
M I N I S T R U L A P A R A R I I N A T I O N A L E ,
D o m n u l M i h a i S t a n i s o a r a -
Spre stiinta :
1) PRESEDINTELE ROMANIEI
2) C .S.A .T.
3) GUVERNUL ROMANIEI
Referitor la sugestiile si propunerile solicitate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale la proiectul in dezbatere al legii privind sistemul unitar de pensii publice, rog dispuneti pregatirea si redactarea punctului de vedere al ministerului apararii nationale in concordanta cu precizarile referitoare la pensiile militare, continute in comunicatul nr. 185 din 27 05 2009 al Directiei Informare si Relatii Publice din Ministerul Apararii Nationale, astfel :
1) -Proiectul in dezbatere nu are nici o legatura cu militarii din structurile de aparare , ordine publica si siguranta nationala, dintotdeauna in afara sistemului public de pensii : in consecinta, rog a dispune transmiterea si sustinerea propunerii privind eliminarea din proiect a prevederile referitoare la militari si casele sectoriale de pensii , intrucat :
-sistemul pensiilor militare din Romania, cu izvoare istorice existente inca din anii 1829-1830, nu a fost niciodata, si nici in prezent nu este ” un sistem contributiv si conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 164/2001 fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura de la bugetul de stat ”, si nu de la bugetul asigurarilor sociale de stat ;
-recalcularea pensiilor militare in plata intra in contradictie cu principiul contributivitatii prevazut in proiectul supus dezbaterii la art. 2 lit. c) , conform caruia “fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite “ :
- parafrazandu-l pe primul ministru al Romaniei, domnul Emil Boc, in cazul militarilor , la contributie ZERO , pensie = ZERO, “contribui mai mult ai pensie mai mare, contribui mai putin ai pensie mai mica”-declaratie 6 oct. 2009.
IN CONSECINTA, militarul nu este, in intelesul art. 3 alin (1) din proiectul legii, nici asigurat in sistemul public de pensie – “persoana fizica pentru care angajatorul este obligat sa retina si sa plateasca contributia individuala de asigurari sociale” - , si nici contribuabil – “persoana fizica sau juridica care plateste contributii de asigurari sociale sistemului public de pensii ( la trecerea in rezerva asa-numita “pensie” ar trebui denumita altfel , renta, solda rezervistului… ).
Imi exprim totusi stupoarea ca proiectul supus dezbaterii este in totala contradictie cu prevederile art. 35 cap. IV din recentul proiect al salarizarii unitare trecut prin parlament prin asumarea raspunderii guvernului potrivit caruia “prevederile referitoare la calcularea , retinerea si virarea contributiilor pentru asigurari sociale de stat nu se aplica cadrelor militare in activitate…”!!!!!
- recalcularea pensiilor militare in plata intra in contradictie si cu principiul obligativitatii (art. 2 lit.b), potrivit caruia ” persoanele fizice si juridice au obligatia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor “.
IN CONSECINTA, , dreptul la pensie PENTRU MILITARI s-ar putea deschide doar pentru cei care intra in sistem odata cu eventuala intrare in vigoare a acestei legi si numai dupa indeplinirea lunara a obligatiilor, pe parcursul intregului stagiu de cotizare, la implinirea varstei standard de pensionare.
Alegatia potrivit careia pana in prezent statul este cel care a ”contribuit “ in locul militarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si, in consecinta, principiul contributivitatii ramane aplicabil nu se sustine deoarece bugetul de stat , alimentat de catre toti contribuabilii, nu se confunda cu bugetul MInisterului Apararii Nationale in calitatea lui de angajator.
Din acest punct de vedere ceea ce se propune prin proiectul acestei legi nu reprezinta altceva decat inlocuirea transferului direct de fonduri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prin ministerul apararii.
2)- Proiectul propus, reprezentand un veritabil atentat la siguranta nationala nu are avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii : sunt vizate aspecte ce tin de siguranta nationala si obligatiile euroatlantice ale tarii, prin slabirea capacitatii de lupta in plan intern si extern. Cand a gresit Romania, atunci cand s-a aliniat tarilor membre NATO,in 2001, prin adoptarea unei legi a pensiilor militare sau acum , dupa nici 8 ani, cand actualii guvernanti vor sa ne “scoata” din NATO ?….sau sa desfiinteze casa de pensii a armatei existenta inca de pe vremea lui Cuza ?
Oriunde in lume un militar primeste solda, si nu un salariu negociat cu sindicatele, iar la trecerea in rezerva o pensie{renta}, ambele de la bugetul de stat si nu de la bugetul asigurarilor sociale.
Dupa o cariera militara sub juramant, plina de privatiuni, non stop la dispozitia natiunii, militarul roman s-ar alege cu o spoiala de pensie proportionala cu nr. de puncte adunat intr-un nr. limitat de ani, in baza unei “contributii” inexistente la bugetul asigurarilor sociale.
O fi sosit probabil ziua rafuielilor, a scadentei impotriva militarilor care ….si-au facut datoria…
3)- Actualul sistem al pensiilor militare de stat este un sistem ocupational , ca in majoritatea tarilor membre NATO si euroatlantice , ce se incadreaza in pilonul al 2-lea privind schemele ocupationale ( profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC. Metodologia de calcul a pensiei nu se bazeaza pe principiul contributivitatii acesta nefiind adecvat armatei structurata ierarhic.
Asigurandu-va de intreaga mea consideratiune va rog sa acceptati, domnule ministru , expresia sentimentelor mele respectuoase.
Col. (r) IONITA NICOLAE